Apropo modernizacji ligi

More
15 years 7 months ago #81515 by Jason V79
W tym miesiącu przeprowadzono małą reformę ligi i jet to moim zdaniem pomysł nie trafiony, dlaczego zaraz wyjaśnię.
Kiedyś założenie było takie, że 4 liga jest dla graczy nowych i jest ona po to, żeby ci gracze ogrywali się, a nie od samego początku wkraczali na głęboką wodę bo się zniechęcają.
W tym momencie 4 liga wygląda tak, że gra tam większość graczy, którzy grali wcześniej w ekstraklasie lub 2 lidze:
4a - Geese, Lord Pablo. Wodiczko, Devero
4b - Pleban, Piotrek86, Xflea, Darecki
A widzę jeszcze, że zgłasza się Marcinos.

1 koncepcja:
Pomysł mam taki, zostawiamy tak jak jest czyli jedna 3 liga + 4 liga dla nowych, którzy od niedawna graja online (brak starych wyg) jeśli ktoś z tych starych wyg jednak zgłosi się do rozgrywek między 1-10 danego miesiąca to jest dodawany do 3 ligi nawet jakby liga miała mieć 16 graczy.

2 koncepcja:
Dwie 4 ligi, w jednej z nich grają gracze nowi, a druga grupa jest dla graczy starych i niech się biją o awans, w tym momencie nie zniechęcają nowych do gry. Trochę jak grupa śmierci ale co z tego.

3 koncepcja:
Zostawiamy tak jak jest w tym momencie lecz są dodatkowe miejsca premiowane awansem dla nowych graczy. Np. Wchodzą do 3 ligi tylko dwie osoby z 4 ligi, a 3 miejsce gra baraże. Pierwsze 3 miejsca są zajęte przez doświadczonych sensiblowców i oni mają awans natomiast na 4 miejscu jest ktoś nowy to niech ta osoba też awansuje.

Możemy czasami dojść do takiej sytuacji, że nowi gracze mogą miesiącami przesiadywać w 4 lidze bo co chwilę ktoś przewiduje powrót itd i blokuje miejsce.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jakie tu było to były 3 grupy 3 ligi. Pierwsza osoba awansuje 2-3 miejsce z grup gra baraże.

P.S.
Nie piszę tego dlatego, że muszę grać w 4 lidze i nawet to, że jak może zajmę 1 miejsce to nie awansuję a będę grał baraże lub nawet nie, nie ma to znaczenia, wiem, że wywinąłem numer i liczę się z konsekwencjami. Tylko, że trochę bez sensu jest to, że na razie co rywal to dwu cyfrówka wpada i nie wiem czy ten HF przed meczem jest bo moim zdaniem nie.

ZAPRASZAM DO DYSKUSJI

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
15 years 7 months ago #81517 by paczek
Replied by paczek on topic Re: Apropo modernizacji ligi
mimo, że nie gram najbardziej podoba mi się propozycja nr 2... ;)

@ Geese

dobrze, że wróciłeś - jedna normalniejsza osoba więcej

More
15 years 6 months ago #81521 by ruichi
Replied by ruichi on topic Re: Apropo modernizacji ligi
Coz... pierwszy sezon z jedna grupą Trzeciej Ligi miał być eksperymentalny i taki jest. Mówiłem to miesiąc temu, powtarzałem w luźnych rozmowach i potwierdziłem przed sezonem. Wiedziałem, że nie bedzie idealnie i pare spraw bedzie wymagało wyprostowania. Tym bardziej, ze koncepcja dwóch grup w trzeciej lidze sprawdzała się calkiem niezle. Reforma miala byc wyrownaniem szans w trzeciej lidze i uklonem w strone nowych graczy o mniejszych umiejetnosciach. Tak sie jednak zlozylo, ze w tym miesiacu wrocilo 8/9 graczy z dorobkiem i sila rzeczy trafili do 4 lig. No i nowi znow dostaja baty :( , ktorych mielismy im oszczedzic. Oczywiscie dodanie 8/9 (minus 2 za bany) graczy do 3 ligi nie wchodzi w rachube, bo liga 20 osobowa by nigdy nie miala 100% i bylaby nieporozumieniem, wiec koncepcja jak najbardziej sluszna zeby podjac dyskusje. I tak:

1) Jedna trzecia i jedna czwarta bez wyjadaczy - wyjadacze jak sie zglosza miedzy 1-10 to do 3. OK.. A co jesli sie znow trafi taki sezon jak teraz i wroci 8? Jak mowilem liga 20 osobowa nie wchodzi w rachube, poza tym i tak by spadlo do 4 ligi 10 a 80% by nie dogralo. Oczywiscie to ekstremum, ale jak widzimy po marcu, wszystko jest mozliwe.

2) marek481 bodajze rzucil taki pomysl wczoraj/przedwczoraj i sam nad nim myslalem. Niby fajnie i sprawnie, ale... Co jesli sie zglosi 1-3 osoby z wyjadaczy ? Osobna liga w takim wypadku nie ma sensu.

3) Sklanialbym sie najbardziej ku tej koncepcji, chociaz tez ciezko przewidziec co i jak.

Dlatego w sumie proponuje cos innego, co chyba jest wypadkowa tych propozycji:
Aby Liga pozostala w takim ksztalcie jak jest teraz. 1,2,3,4a(+ew 4b). I ostatniego dnia, w ostatnich godzinach zapisow, patrzac na to kto sie zglosil, mozna by dodawac np max 2 ludzi do 3 ligi, ew przy wiekszej liczbie zgloszen powracajacych robic dla nich osobna grupe. Aby to bylo troche elastyczne. Wiem, ze zaraz sie pojawia glosy, ze ma byc albo TAK albo SIAK, ale jak widzimy - nie da sie. Tzn da sie, ale gra ma byc przyjemnoscia. A tak powracajacych (1-2) moglbym dodac do 3 ligi zeby nie psuli zabawy nowym, a zbanowani graliby w 4, ale maksymalnie mogliby grac w barazach (czyli tak jak teraz...)

No chyba, ze sa inne koncepcje jeszcze.. ;)

More
15 years 6 months ago #81541 by sanek
Replied by sanek on topic Re: Apropo modernizacji ligi
druga propozycja jest ciekawa
dajmy na to jest 12 graczy którzy zgłosili chęc gry w 4 lidze
i wg pkt srn dzielimy na 2 grupy słabszą i silniejszą

More
15 years 6 months ago #82120 by Root
Replied by Root on topic Re: Apropo modernizacji ligi
Moim skromnym zdaniem system który wprowadziliśmy jest dobry. Oczywiście ma on swoje mocne i słabe strony. Aby nieco wyrównać szanse na awans tych teoretycznie słabszych wprowadziliśmy zmiany w przepisach (tak by mieli oni możliwość bezpośredniego awansu). Akurat tak się w tym miesiącu trafiło, że wielu doświadczonych graczy powróciło, jednak jestem pewien że wkrótce wszystko się unormuje (po tym sezonie lub max po następnym).
Poza tym (powracając do wad i zalet ) gra z takimi osobami (,,z przeszłością ) to źródło wiedzy na temat mankamentów w grze danego ,,nowego gracza (jeśli ktoś umie analizować dane mecze pod tym kątem).

Time to create page: 0.276 seconds